Modern herstelwerk van binnenstedelijk tapijt

Modern herstelwerk van binnenstedelijk tapijt | Groote Markt, Vlissingen

Nieuwbouw tussenwoningen en appartementen | Groote Markt, Vlissingen

Oude tijden herleven in de binnenstad van Vlissingen. In het gebied tussen de boulevard, de Spuistraat en het Bellamypark heeft Marsaki in opdracht van l’Escaut Woonservice het opvallende nieuwbouwplan ‘Groote Markt’ ontwikkeld. Het uiterlijk is door het gebruik van traditionele, keramische bouwmaterialen zowel karakteristiek als modern en doet recht aan de historie van het gebied.

“De Groote Markt ligt tussen de boulevard en de historische binnenstad in”, vertelt Nils Bouwman, projectleider vastgoed bij l’Escaut. “Door de jaren heen heeft dit gebied diverse transformaties ondergaan. Van haven en exercitieterrein tot gebombardeerde stad. Dit is de leefbaarheid niet ten goede gekomen. Samen met de gemeente Vlissingen hebben we een overeenkomst gesloten om dit stuk vergeten stad, dat veel potentie heeft als woongebied, te repareren.”

Bouwen op vier locaties

Beide partijen investeren fors. Het plan omvat circa 90 woningen verdeeld over vier locaties, vertelt Olaf Cornelius, projectmanager bij Marsaki. “Aan de Slijkstraat zijn op twee locaties grondgebonden woningen gerealiseerd. Deze straat is de drager van de stedenbouwkundige structuur van de buurt en kenmerkt zich door vooroorlogse woningen met sterk gedifferentieerde gevels. Wisselende pandbreedtes, verspringende gevelrooilijnen en verschillende texturen van de gevels zijn hier de belangrijkste karakteristieken. Dit beeld is overgezet naar de nieuwbouwlocatie.”

Eindeloos variëren

In het ontwerp voeren keramische bouwmaterialen de boventoon. Cornelius: “Deze keuze was eenvoudig. Traditionele bouwmaterialen sluiten uitstekend aan bij de bestaande omgeving, zijn duurzaam en maken het mogelijk eindeloos te variëren. Voor de juiste mix hebben we een bezoek gebracht aan Wienerberger. Je hebt hier een compleet overzicht van stenen, pannen en in alle kleuren, vormen en formaten. Je kunt deze direct mixen en matchen. Samen met alle betrokkenen zijn we hier een dag lang geweest om de juiste keuzes te maken.”

Het straatbeeld kent veel variatie door de wisselende architectuur van de gevels en het bijzondere materiaalgebruik. “We merken dat dit met name de nieuwe bewoners aanspreekt. Ze kunnen hierdoor aanwijsbaar maken waar zij wonen. Er is bewust niet bezuinigd maar gekozen voor materialen van hoge kwaliteit met bijzondere aandacht voor detailleringen. Dat maakt dit plan uiteindelijk uniek.”

  • Ontwerp/architect: Architecten Alliantie, Goes: Verplancke Goethals Architecten, Sas van Gent, Archikon Architecten, Goes en Gulikers Architecten, Maastricht
  • Opdrachtgever: L'Escaut woonservice, Vlissingen
  • Aannemer: Bouwgroep Peters BV, Middelburg
  • Ontwikkelaar: Marsaki, Goes
  • Jaar van realisatie: 2014
  • Gevelstenen: Terca - Lupo Gereduceerd WS, Eurora VB, Dommelrood Gereduceerd, Agora Titaangrijs, Pastorale, Pastorale Gesmoord, Tardante en Marziale HV
  • Dakpannen: Koramic - OVH Blauw Gesmoord, Roestkleur Blauw Gesmoord
  • Dakpannen: Koramic - Belfelds Rood Bont (uit assortiment)

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten