“Mensen hebben hun eigen woning kunnen ontwerpen”

“Mensen hebben hun eigen woning kunnen ontwerpen” | Molenplein, Middelharnis

Nieuwbouw tussenwoningen | Molenplein, Middelharnis

Wat begon als een CPO project voor een kleine wijk in Middelharnis, groeide uit tot de winnaar van de Passiefbouwen Award. En dat zonder de individuele wensen van de bewoners uit het oog te verliezen. Architect Tjitse Schaap van Schaap en Sturm Architechten legt uit hoe zij door een slim ontwerp en zorgvuldige uitvoering tot deze prijs zijn gekomen.

“Het project is gestart als 28 CPO woningen. Later is daar woningcorporatie Woongoed GO uit Middelharnis bij gekomen. Toen is het project veranderd in 18 CPO woningen en 10 energiezuinige woningen rechtstreeks in opdracht van de woningcorporatie”, licht Schaap toe.

“Het was nadrukkelijk het idee om tot een individuele uitstraling te komen. Mensen hebben letterlijk hun eigen woning, binnen de technische en financiële mogelijkheden die er waren, kunnen ontwerpen. Van te voren hebben we natuurlijk wel laten zien wat de mogelijkheden waren”, aldus Schaap. 

Energiezuinig

“De woningcorporatie heeft aangegeven dat ze voor die energiezuinige woningen ook graag een hele individuele uitstraling zouden willen. Daar zijn we dus op dezelfde manier te werk gegaan. Het enige verschil was dat daar de bewoners nog niet bekend waren”.

Schaap: “Deze tien woningen hebben we op een heel hoog ambitieniveau ingestoken qua energiezuinigheid. We deden het zo goed, dat halverwege het proces besloten is om voor de zes tussenwoningen een passief huiskeurmerk aan te vragen. Hoekwoningen verliezen altijd meer energie dan tussenwoningen, omdat ze een kopgevel hebben en in dit geval ook een erker.”

Verlangen naar baksteen

Met het oog op het passiefhuis principe was de keuze voor een bakstenen gevel niet vanzelfsprekend. Schaap: “Je zou kunnen zeggen dat wanneer je geen baksteen neemt aan de buitenzijde, je een dunnere gevel zou kunnen maken.” Toch waren er geen twijfels over het gebruik van baksteen. “Het verlangen naar baksteen was hier nadrukkelijk aanwezig. Zowel bij de bewoners als bij de architect. Het is solide materiaal waar je eigenlijk geen onderhoud aan hebt. Het is ook het meest tijdloos.”

Schaap kijkt terug op een geslaagd project: “Het was natuurlijk ontzettend spannend, pas als het gereed is zien de bewoners het eindresultaat. Voor zover mij bekend zijn de bewoners heel tevreden.”

  • Ontwerp/architect: Schaap en Sturm Architecten, Roosendaal
  • Opdrachtgever: CPO Kopersvereniging Molenplein, Middelharnis - Woningcorporatie: Woongoed GO, Middelharnis
  • Jaar van realisatie: 2014
  • Gevelstenen: Terca - Euroa VB WF, Lotus Gereduceerd en Lupo WS WF
  • Dakpannen: Koramic - Alegra 10 leikleur mat
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Novoton WS DF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten