Eigenzinnige woonblokken, Atelierwoningen

Eigenzinnige woonblokken, Atelierwoningen |  Leidsche Rijn, Utrecht

Nieuwbouw tussenwoningen | Leidsche Rijn, Utrecht

Wie zou niet in een kersenboomgaard willen wonen? In Leidsche Rijn kan het. Daar zijn drie nieuwe, markante woongebouwen voor kunstenaars gerealiseerd in een oude, hoogstam kersenboomgaard. Een onoplettende voorbijganger zou kunnen denken dat hij drie schuren passeert. Het architectenbureau Op Ten Noort Blijdenstein architecten (ONB) refereert met het ontwerp duidelijk aan het agrarische verleden van de plek. De gebouwen hebben de abstracte vorm van een schuur en zijn aan de buitenkant – net als schuren die vroeger in de omgeving stonden - geheel uit één kleur opgetrokken. Telkens een andere kleur keramische pan, gecombineerd met houten delen in dezelfde tint.

‘Om kunstenaars te verleiden in Leidsche Rijn te komen wonen, bouw je geen standaard rijtjeshuis’, aldus architect Lars Zwart van ONB. De woningen zijn dan ook allesbehalve doorsnee. Op de begane grond heeft iedere bewoner een ruim atelier en op de twee verdiepingen erboven wordt gewoond. De gezamenlijke entreehal is de kers op de taart. Deze hal is drie lagen hoog en wordt sereen belicht vanuit een smalle opening in het dak. Alle ateliers grenzen hieraan. Zo biedt de ruimte de kunstenaars de mogelijkheid hun werk gezamenlijk te exposeren. ‘De galerieruimte was niet gevraagd, maar hebben we kunnen realiseren door een compact ontwerp te maken met een eenvoudige hoofdopzet’, vertelt Zwart.

Solide geheel

Om de gebouwen zo veel mogelijk de uitstraling te geven van een authentieke schuur, heeft de buitenzijde van ieder gebouw één kleur. De keramische dakpannen, houten gevelbekleding en aluminium kozijnen vormen daarmee een solide geheel. Zwart: ‘De dakpannen zijn bepalend geweest voor de keuze van de kleuren. We hebben gekozen voor de Koramic Actua: Het is een vlak type dakpan dat het dakvlak als een soort plaatmateriaal bedekt. Dit past erg goed bij ons abstracte ontwerp.’De kappen van de gebouwen zijn optisch vergroot doordat de dakpannen van het schuine vlak doorlopen in het verticale gevelvlak. Met verlijmde knikpannen is een vloeiende overgang gevormd. De kozijnen lopen ook door van de gevel in het dakvlak en zijn per woning aaneengeschakeld tot verticale stroken. De enige kozijnen die in kleur afwijken, zijn de kozijnen van de centrale entree. De grote openslaande deuren met opvallende luiken zijn wit en vormen echte blikvangers in de massief ogende houten voorgevel. De absurd grote nummers één, twee en drie boven de deuren maken de entree compleet.

Bloeiende boomgaard

De ‘eigenzinnige’ woongebouwen worden gewaardeerd: ‘De bewoners zijn trots op het complex en dat is het beste compliment dat je als architect kunt krijgen’, zegt Zwart. ‘Het leuke is dat iedereen zijn eigen sfeer en inrichting geeft aan de ruimte. Ook het gemeenschappelijke deel wordt heel goed opgepakt, zo worden er regelmatig exposities gehouden. De Kersenboomgaard bloeit!’

  • Ontwerp/architect: Op Ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs, Utrecht
  • Dakpannen: Koramic - Actua 10 LT donkergrijs engobe, gewolkt engobe en leikleur mat engobe

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten