Betaalbare huurwoning met ClickBrick-gevels

Wood-serie Redwood SP ClickBrick | Nieuwbouw Tussenwoningen | Plantsoensingel Noord,  's-Heerenberg | Architect: ARX Architecten, Hengelo | Contractor: Bouwbedrijf Goldewijk, Almere | Completion Date: 2013-01-01

Nieuwbouw tussenwoningen | Plantsoensingel Noord, 's-Heerenberg

Woningstichting Plavei realiseerde 18 energieneutrale nieuwbouwwoningen in ’s-Heerenberg met bijzondere ClickBrick-gevels. Dankzij een nieuwe manier van aanbesteden en ketensamenwerking, waren de investeringskosten lager dan normaal. Hét bewijs dat duurzaam bouwen niet duur hoeft te zijn.

Vervanging prefab woningen

De energieneutrale woningen van woningstichting Plavei (voorheen woningstichting Bergh) aan de Plantsoensingel Noord in ’s-Heerenberg vervangen de geprefabriceerde ‘Oostenrijkse woningen’ die hier vlak na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd.

Het duurzame ontwerp van ARX architecten uit Hengelo bestaat uit 18 huurwoningen en 6 koopwoningen met beeldbepalende, omkaderde zijgevels die het natuurlijke hoogteverschil van de locatie accentueren. De voorgevel van de woning bestaat uit één bouwlaag met een asymmetrische kap en een relatief groot achterdak dat is bedekt met pv-panelen. De achterzijde is afgewerkt met hout voor een zachtere verbinding met het achtergelegen park, dat net als de woningen duurzaam is ingericht.

ClickBrick-gevels

“In het belang van de duurzaamheid mochten we het dorpse karakter wat loslaten, maar in schaal en uitstraling hebben we toch rekening gehouden met de bestaande bebouwing,” zegt architect Hugo Lenselink van ARX architecten uit Hengelo, verantwoordelijk voor het ontwerp. Om aan te sluiten bij de tegenoverliggende huizen van rode baksteen zijn de voor- en zijgevels daarom uit ClickBrick Redwood gestapelt. “Deze bijzondere baksteen met een C2C-certificaat silver wordt hier in de regio geproduceerd Zeddam.  Hij dacht als duurzaamheidsexpert ook mee bij de aanbesteding. Het is de enige baksteen die compleet hergebruikt kan worden en door het ontbreken van een metselvoeg onderhoudsvrij is. Duurzamer kan bijna niet. Het project kreeg mede daardoor een NL Greenlabel Duurzaamheidspaspoort met score A.”

Paradepaardje

Het project in ’s-Heerenberg is onderdeel van Energie Sprong Montferland, een samenwerkingsverband tussen woningbouwstichting, overheden, bedrijven en toekomstige bewoners met als doel energiezuinige woningen te bouwen tegen een betaalbare prijs. “Energielasten nemen een steeds groter deel van de woonlasten in. Om onze woningen in de toekomst betaalbaar te houden, willen wij bij nieuwbouwprojecten meer energie besparen dan de eis in het Bouwbesluit,” zegt Herman Terbeek van Plavei, destijds manager Bouwen & Beheer van woningstichting Bergh. “In totaal zijn 61 woningen gebouwd, verspreid over vier locaties. Het project aan de Plantsoensingel Noord is ons paradepaardje. Hier lag het ambitieniveau het hoogst.”

Het Nieuwe Aanbesteden

Om de investeringskosten zo laag mogelijk te houden, is het hele project begeleid door bureau Aardvast uit Arnhem die een duurzame procesaanpak hanteert. “Wij streven bij de ontwikkelfase al naar ketensamenwerking. Hierdoor verloopt het gehele bouwproces veel efficiënter en zijn faalkosten tijdens de bouw minimaal,” legt Marcel van Bodegraven van Aardvast uit. “Daarnaast werken we op basis van het nieuwe aanbesteden en transparant samenwerken.” In opdracht van Plavei daagde Aardvast drie regionale partijen uit een energieneutraal en duurzaam plan te maken binnen een vastgesteld budget. Het plan met de meeste voorkeurstemmen is door de winnende partij gebouwd en opgeleverd, waarop Plavei werd uitgeroepen tot meest vernieuwende opdrachtgever van het jaar.

Bewonersparticipatie

In het project was ook een belangrijke rol weggelegd voor de bewoners. Ze mochten meebeslissen over de ingezonden aanbiedingen en meedenken over de uitwerking van het naastgelegen park. “Door bewoners vanaf het begin bij het project te betrekken, creëerden we veel draagvlak en werden zij zich bewuster van duurzaamheid,” zegt Terbeek. “Zo kozen ze allemaal voor een duurzame tuinaanleg en deden vrijwillig mee aan een driejarig energiemonitoringproject.”

Toegepast product

Onderstaand product is toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten