Opwelling van verlaten kleiputten | Wienerberger Beerse

Duurzaamheid is vooral gewoon dóen

Voor Wienerberger is duurzaamheid vooral gewoon dóen. Bouwen aan mooie projecten met een langere levensduur. Slimmer bouwen voor meer comfort en een lager energieverbruik. We zijn samen verantwoordelijk. Wienerberger is gepast trots op haar lange historie in duurzaam ondernemen. Passend bij onze natuurlijke producten. Wij werken met aandacht voor milieu, medewerkers en maatschappij. Van klei tot eindproduct, van bouwen tot wonen, van hergebruik tot recycling. 

Hoe doen we dat?

Onze keramische producten zijn duurzaam, al vanaf het prille begin. De klei winnen we uit Nederlandse rivieren en fabriceren we lokaal tot volwaardige bouwstenen met een lange levensduur. Onze bakstenen en keramische dakpannen vormen al eeuwenlang duurzame bouwmaterialen.

In de monumentale panden van weleer en de moderne architectuur van morgen. Duurzaamheid is vooral een kwestie van doen. Samen met klanten en medewerkers bouwen we slimmer voor meer comfort, een lagere energierekening en zo min mogelijk impact op het milieu.

Wil je weten hoe? Bekijk het filmpje.

Klei als krachtige basis

Klei is een verweringsproduct van gesteenten. Ontstaan door inwerking van zon, vorst en wind. Sneeuw en regen voeren stukken steen vanuit de Alpen naar beken en rivieren, die het weer naar lager gelegen gebieden brengen. Stenen worden kiezels en kiezels worden korrels. De kleinste deeltjes vormen klei, dat uiteindelijk als slib beland in stilstaand water.

Hernieuwbare grondstof: eindeloos veel klei

Nederlandse uiterwaardenklei vernieuwt zichzelf steeds. De mens verbruikt bovendien minder klei dan er door de rivieren wordt afgezet. Zo blijft de klei oneindig beschikbaar.

Nieuwe natuur

Kleiwinning gaat hand in hand met het creëren van nieuwe leefgebieden voor planten en dieren. Sinds 1992 is er al meer dan 5.000 hectare nieuwe natuur overgedragen aan terreinbeherende instanties. Van deze dynamische natuur genieten mensen iedere dag weer.

Bescherming tegen overstromingen

Nederlandse rivierkleiwinning beperkt de negatieve gevolgen van klimaatverandering en verdiept de uiterwaarden. Zo beschermt het ons tegen het gevaar van een stijgend waterpeil.

Produceren met aandacht voor het milieu

De productie van keramiek kost energie. Dat is onoverkomelijk. Daarom drogen en bakken we zo efficiënt mogelijk. Onze doelstelling? Een CO2-reductie van 20 procent in 2020.

Een forse ambitie, die we denken te behalen met energieterugwinning: door de warmte van het bakproces nog slimmer in te zetten in de drogerij. En door te koelen met stikstof in plaats van aardgas. Slechts een paar voorbeelden van onze milieubewuste werkwijze.

Het nieuwe Solarpark Azewijn Montferland gaat voorzien in een groot deel van de energiebehoefte van de naastgelegen fabriek van Wienerberger
Het nieuwe Solarpark Azewijn Montferland gaat voorzien in een groot deel van de energiebehoefte van de naastgelegen fabriek van Wienerberger

Solarpark Azewijn

De vestiging Azewijn van Wienerberger krijgt vanaf september 2019 een groot deel van haar energie van Solarpark Azewijn Montferland. Dit nieuwe grootschalige solarpark op een afgedekte vuilstortplaats in de gemeente Montferland wekt 3,5 miljoen kWh groene stroom op, er volgt nog een uitbreiding van 0,9 miljoen kWh. Het park met straks ruim 17.000 PV panelen levert uniek aan de vestiging van Wienerberger, die hiermee weer een nieuwe stap zet de milieuprestatie van haar producten verder te verbeteren. Lees meer over het Solarpark.

Keramische producten voor een duurzaam leefklimaat

Een duurzame keuze

De producten van Wienerberger dragen bij aan extra wooncomfort en zijn een duurzame keuze. Vrijwel ons hele assortiment is dan ook gewaardeerd met een DUBO-keurmerk

Ook werken we aan duurzame oplossingen volgens de 'cradle-to-cradle'principes. Een deel van ons gevelsteenassortiment, en het assortiment ClickBrick en DuecoBrick is C2C (Brons en Zilver) gecertificeerd door EPEA als keurende instantie. De screening heeft ook geresulteerd in 'Material Health'- paspoorten, met Zilver voor een deel van het gevelstenenassortiment en DuecoBrick, en Goud voor het droogstapelsysteem ClickBrick. We zijn één van de founders van de C2C Bouwgroep die staat voor uitwisseling van kennis en informatie en de circulaire economie wil aanmoedigen. 

Logo DUBOkeur
ClickBrick systeem Cradle to Cradle logo
Bakstenen metselwerk als beste duurzame klasse

Duurzaam bouwen gaat niet alleen over lange levensduur en energiebesparing. Het creëren van bestendige gebouwen is minstens zo belangrijk. Keramiek draagt bij aan tijdloze gebouwen met een blijvend mooie uitstraling en een eigen identiteit. Bakstenen metselwerk wordt gerekend tot de beste milieuklasse voor buitenspouwbladen.

Duurzame en blijvend mooie keramische dakpannen

Onze keramische dakpannen zijn duurzaam, blijvend mooi, onderhoudsvriendelijk, vormvast, brandveilig en vorstbestendig. Keramische dakpannen hebben een lange levensduur, soms tot wel honderd jaren. De technische en esthetische kwaliteiten blijven.

Comfort en energiebesparing met keramische blokken

De thermische warmteopslagcapaciteit van keramische binnenmuurstenen zorgt voor meer comfort in zomer en winter. De inzet van isolerende keramische binnenmuurstenen vermindert het energiegebruik. Daarnaast zorgen ze voor een gezond en ademend binnenklimaat.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wienerberger werkt samen en ondersteunt projecten en organisaties met maatschappelijke relevantie zoals het Wereld Natuur Fonds en Habitat for Humanity.

Met Habitat for Humanity bouwde de Wienerberger-groep in Roemenië en Bulgarije al 155 keramische huizen voor gezinnen in nood. Wienerberger zorgt voor financiële support, technische kennis en levert er de Poriso en Porotherm binnenmuurstenen.  

(c) Habitat for Humanity Romania