Techniek en verwerking

Draagconstructies in metselwerk

Draagconstructies in metselwerk

Vanwege de overspanning kan het nodig zijn om ondersteuningen toe te passen in het metselwerk. Deze ondersteuningen zijn nodig om de bovenliggende belasting van het metselwerk over te dragen op het naastgelegen metselwerk wat vervolgens doordraagt naar de fundering.

Wat is een latei?

Een stalen latei is een constructief zelfdragend element dat boven gevelopeningen wordt toegepast. De latei draagt de belasting van het bovenliggende metselwerk over naar de opleggingen.

Zelfdragende of samenwerkende latei?

Lateien voor een draagconstructie
Lateien voor een draagconstructie

Betonlateien kunnen als zelfdragende latei maar ook als samenwerkende latei uitgevoerd worden. Zelfdragend houdt in dat de latei de optredende belastingen zelf kan opnemen en afdraagt naar zijn opleggingen.

Samenwerkende lateien zijn constructieve elementen waarbij de belasting naar de oplegging wordt overgebracht door de samenwerking tussen het metselwerk en de betonlatei. Deze lateiconstructie wordt in de rekenkundige sterkteberekening geschematiseerd tot het principe van een drukboog met trekband. De zelfdragende betonlateien kunnen voorzien worden van baksteenstrippen.

Lateien | verwerking gevel

Meer weten over draagconstructies in metselwerk?

Neem contact op met onze gevelspecialisten.