Kennis & advies

Kiezen tussen mooi en voordelig? Dat hoeft niet!

Kiezen tussen mooi en voordelig? Dat hoeft niet!

Een keuze maken tussen uitstraling en prijs hoeft niet meer, voor hetzelfde geld zit je gebakken!

Nieuwbouwstraat - kade, IJsselkade, Doesburg | Straatbakstenen: Nero DF en KK70
Nero KK | IJsselkade, Doesburg

Investeren in de toekomst

Door schaalvoordelen hebben straatbakstenen van Wienerberger een aantrekkelijke aanschafprijs en zijn op lange termijn absoluut de meest voordelige keuze. Kies je voor gebakken bestrating? Dan geeft dat dus niet alleen een upgrade aan je buitenruimte. Je investeert ook alvast in toekomstige generaties.

Economisch de beste keuze

Gebakken bestrating heeft een duur imago. Ten onrechte, want wie goed vergelijkt ontdekt dat de keuze voor straatbakstenen juist economisch de meest voordelige is. 

Lange levensduur 

Kijk je naar de totale levensduur? Dan liggen de kosten van gebakken bestrating significant lager dan de kosten van de alternatieven. Uit onafhankelijk onderzoek van CE Delft, blijkt namelijk dat de gemiddelde straatbaksteen ten minste 135 jaar mee gaat. 

Doordat straatbakstenen niet verweren en hun natuurlijke tint behouden zijn ze steeds opnieuw te gebruiken. En dan gaat het niet om recyclen, maar om onveranderd terugplaatsen bij bijvoorbeeld de herinrichting van de openbare ruimte. Uit onderzoek (Royal HaskoningDHV) blijkt dat gemeenten en bestratingsaannemers circa 90% van gebruikte bakstenen opnieuw gebruiken bij herbestrating of groot onderhoud. 

Levenscycluskosten 

Er is een methode (LCC - Life Cycle Costing) om de kosten en opbrengsten van verschillende alternatieven met elkaar te vergelijken. Hierbij wordt rekening gehouden met de kosten over de gehele levensduur, besparingen elders in de keten en de restwaarde. Volgens een onderzoek van Tauw in opdracht van KNB betreffende beton- versus straatbakstenen, zijn straatbakstenen over een lange periode als meest voordelige keus gebleken. 

Wanneer de gehele levenscyclus in ogenschouw wordt genomen, blijkt dat straatbaksteen veelal een financieel betere keuze is dan alternatieven. 

Kies je ook voor de laagste total cost of ownership?

Maak kennis met de BrunoRavennaPavionaPadovaMastiek en Nero in keiformaat. Zes karaktervolle en functionele straatbakstenen met een scherpe prijsstelling én lange levensduur. Ze staan garant voor hoogwaardige buitenruimtes met de laagste total cost of ownership.

Renovatie straat, Huis ter Duin, Noordwijk aan Zee. Straatbakstenen: Auraton KK70.

Meer informatie over gebakken straatstenen?

Neem contact op met onze bestratingsspecialisten.