Van kaal en verlaten naar kleur en warmte

Van kaal en verlaten naar kleur en warmte | Europaplein, Rijssen

Herontwikkeling | Europaplein, Rijssen

Rijssen-Holten, ruim 38.000 inwoners, is een fusiegemeente uit 2001. In 2008 wordt het oude gemeentehuis in Rijssen gesloopt. Op dezelfde plek verrijst een nieuw gebouw, met daarvoor het Europaplein. Een plein dat recent grondig op de schop ging. Gemeentelijk landschapsontwerper Jeroen Korenromp vertelt.

Formeel voorplein

Het oude plein is destijds ontworpen als een ‘formeel’ voorplein van het gemeentehuis. De ontwerpopdracht was destijds een obstakelvrij plein voor de maandagmarkt en evenementen. Mede door de crisis werd het aantal evenementen beperkt en ook de markt werd minder.

Een functioneel plein, wat toen voldeed aan de eisen. Met een mooie vloer van grijze natuurstenen tegels. Hoogstaand materiaal, maar achteraf gezien erg saai. Ondernemers begonnen te klagen en wezen naar een ander plein, het Tusveld, dat wél leefde.

Accent op loper

Mede door lekkages in het dak van de parkeergarage onder het plein mochten we beginnen. Voor de maandagmarkt was toen al een nieuwe locatie gevonden. Het college wilde meer leven óp het plein. Er was maar één loopbeweging en die was richting gemeentehuis.

Die loper, van de liftschacht van de parkeergarage tot aan de entree van het gemeentehuis, hebben we met gebakken klinkers sterk geaccentueerd. Met die loper kreeg het plein drie parallelle vlakken. De driedeling zorgt voor een kleinschaliger, intiemer plein.

 
Kleurrijke mix

Met alleen een andere structuur en een menselijker maat waren we er niet. Om de herbergzaamheid te vergroten is het mooie maar eentonige natuursteen vervangen door een mix van hoogwaardig gebakken straatsteen, voor meer kleur. De bestrating wordt onderbroken door een stippenpatroon. Een aantal stippen is gereserveerd voor groen - lees: ronde plantenbakken van cortenstaal met (meerstammige) bomen. Een interactief speeltoestel moet kinderen trekken en voor de ouders zijn er lange banken gekomen. “Het plein ging van kaal en verlaten naar kleur en warmte, voor meer leven in de brouwerij.”

 

'Om de herbergzaamheid te vergroten is het mooie maar eentonige natuursteen vervangen door een mix van hoogwaardig gebakken straatsteen, voor meer kleur.'

Jeroen Korenromp, Gemeentelijk landschapsontwerper

  • Ontwerp/architect: Gemeente Rijssen-Holten, Steggink Infra, Reutum
  • Opdrachtgever: Gemeente Rijssen-Holten
  • Aannemer: Reko Raalte, Raalte
  • Jaar van realisatie: 2018
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Porto WF, Auraton WF en Westfalen KK

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.