Havenkade Nijmegen

Havenkade Nijmegen

Markant herkenningspunt met Marziale en Bronsgroen gevelbakstenen

Aan de lange kant van de Waalhaven in Nijmegen zijn een aantal duurzame en stijlvolle woongebouwen verrezen. Het Rotterdamse bureau JURY! architecture · urbanism · design ontwierp voor de Havenkade twee woontorens en een appartementenblok. Blikvanger en markant herkenningspunt is de hoogste toren van ruim 70 meter aan de kop van het project.

Stenige en robuuste gevels

De gevels van de woontorens hebben een basisgrid van gemetselde banden en penanten. De openingen daarin hebben diepe neggen, die het robuuste karakter van de gebouwen versterken. De openingen in de plinten van het appartementengebouw en de lage toren zijn van dubbele hoogte, terwijl het programma erachter grotendeels enkellaags is. Dit geeft de gebouwen optisch een stevige voet aan de grond. Ook in materialisatie zijn de Havenkade-gebouwen duidelijk familie van elkaar. De gevels zijn stenig en robuust, wat de massa van de gebouwen accentueert. 

Marziale en Bronsgroen

Architect Rob Reintjes selecteerde twee steensorteringen voor alle drie de gebouwen; de Marziale en de Bronsgroen HV WF-sorteringen. De openingen zijn steeds in hetzelfde terugliggende vlak ingevuld met glas, beplating of metselwerk in een karakteristieke steen, contrasterend met die van het hoofdvolume. In sommige openingen is glas gecombineerd met metselwerk.

Rob: “Aanvankelijk dachten we aan een witte steen voor de toren die een eyecatcher voor Nijmegen moest worden. Maar witte stenen zouden te weinig aftekenen tegen de hemel als canvas en de toren moest een silhouet worden, gevormd als beeldhouwwerk. Daar hoorde een warmere, aardse uitstraling bij - passender ook bij een woongevoel. Met de Marziale gevelbakstenen toont de toren nog steeds erg zacht en licht wanneer de zon erop staat. De andere toren wilden we duidelijk familie laten zijn. Ik zat al een tijd met het messing en brons geanodiseerde in mijn hoofd. De net iets donkerdere Bronsgroen sloot mooi aan bij de Marziale en de Champagne, brons en messing tinten.”

Nieuwbouw woontorens en appartementenblok | Havenkade, Nijmegen
Nieuwbouw woontorens en appartementenblok | Havenkade, Nijmegen

Fijnmazig spectrum aan nuances

De Marziale en Bronsgroen bakstenen sluiten mooi op elkaar aan, met een toch zichtbare nuance. Rob: “Zeker wanneer je ook nog met de voegkleur en metselverbanden gaat spelen, ontstaat er een heel fijnmazig spectrum aan nuances die je als architect kunt aanbrengen. In dit geval geeft dat een mate van gelaagdheid aan het gebouwencomplex. Het zijn immers nuances, waarvan je sommige pas ervaart op ooghoogte en wanneer je je rondom de gebouwen begeeft. Je neemt ze dus nog niet waar als je op grotere afstand bent. Cruciaal in het selectieproces van de bakstenen waren uiteraard de kosten. Aanvankelijk wilde ik graag een Wasserstrich vanwege de specifieke oppervlaktetextuur. Het geheel in ogenschouw genomen, in combinatie met een vriendelijke warme uitstraling, kwamen we tot dit resultaat.”

Zelden toegepast 

Uniek is dat het plafond van het overstek over het openbaar domein is voorzien van stenen. Rob: “Met dank aan de aannemers Klok Groep en Trebbe die dit aandurfden. Het verlijmen van strips boven openbaar domein wordt zelden toegepast, maar voor het ontwerp vond ik het essentieel voor de monolithische uitstraling. Hier ben ik zelf heel blij mee en ook een beetje trots op.

Ook zijn er diepere neggen toegepast en glas tot de vloeren. Van binnenuit hebben bijna alle appartementen in de torens in de living twee gevels. Er is een vast ritme tussen open en dicht zichtbaar, als het ware een Griekse of Romeinse tempel. Het glas loopt tot de grond en lijkt pardoes op te houden, net als bij een infinity pool waarbij het water ineens ophoudt.”

Als in een museum 

Rob is erg tevreden over de samenwerking met Wienerberger: “Samen met de aannemer en opdrachtgever hebben wij de showroom in Zaltbommel bezocht. Hier zijn wij nagenoeg alles over bakstenen te weten gekomen en hebben we heel veel stenen kunnen bewonderen en voelen. Ook hebben we een van de fabrieken bezocht. Door de context die je krijgt, wordt het allemaal nog veel leuker. Eigenlijk vergelijkbaar met wanneer je naar een museum gaat en je de werken bekijkt terwijl je veel weet over de periode en kunstenaar. Dan ga je het werk toch meer waarderen. En zo werkt het voor mij ook bij de eigenschappen van de stenen.”

  • Architect: JURY!
  • Aannemer: Klok Groep en Trebbe
  • Gevelbakstenen: Marziale HV WF, Bronsgroen HV WF
  • Fotografie: Aiste Rakauskaite

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten